Цените на зърното най-ниски от 10 години насам


Цените на зърното най-ниски от 10 години насам
Снимка: Getty Images/Guliver

2125

Изключително ниски изкупни цени на зърното, каквито не е имало от поне 10 години насам, прогнозират за предстоящата зърнена реколта стопаните в Добричко. Според земеделците две са основните причини, които водят до срив на цената на стоката им - очакваното свърхпроизводство в световен мащаб, дължащо се на климатичните промени, и геополитическата обстановка, съобщава "Стандарт".

Тероризмът и несигурността, както и политическата нестабилност, оказват сериозно влияние на финансите в държави, които се сред основните купувачи на зърно - Либия, Турция, Египет, казват земеделците. Фермерите споделят, че вече имало предложения от търговци за сделки "на зелено" за зърно от реколта 2016 г. при цена от 240-250 лв. за тон.

Като пример стопаните коментират, че миналата година по това време ценовите предложения са били от порядъка на 270-280 лева за тон. Наред с пшеницата се очертава по-ниски да са цените и за останалите зърнени култури - според прогнозите, производителите очакват с 50 лв. по-ниска да е и цената на слънчогледа и да варира от порядъка на 650 лв. за тон. Такива са тенденциите и за другата пролетна култура, която ще се жъне наесен - царевицата. Засега стопаните смятат, според анализите на борсите, че цената за тон царевица ще е около 250 лв. за тон, което ще е с 20-30 лв. по-малко от миналата година.

Състоянието на посевите с ечемик в Добричко са добри, казват производителите и допълват, че и житото се развива много добре, особено след падналите обилни валежи през последния месец. Никой засега не иска да прогнозира очаквани добиви, тъй като имат опасения, че ако дъждовете продължат, то ще има много поражения и добивите може да паднат. Високата влажност от дъждовете и топлото време са станали предпоставка на места да се развият жълта и кафява ръжда по посевите. В някои от полетата има и мана, което налага пръскането с фунгициди, обясняват земеделците. Притесненията им идват от факта, че ако дъждовете продължат, то може машините с препарати против вредители да не могат да влязат в полетата, което безспорно ще понижи качеството на очакваната реколта от зърно.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички