Данък "вредни храни" ще оскъпи храните, заяви Кукушева


Данък "вредни храни" ще оскъпи храните, заяви Кукушева
Снимка: БГНЕС

1906

Предлаганият данък „вредни храни“ ще създаде допълнителна тежест за бизнеса и ще повиши крайната цена на продуктите. Това заяви Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, пред "Фокус". 

Според нея държавата не трябва да въвежда допълнителна регулация извън европейската в хранително-вкусовата промишленост, а да проведе национална кампания за правилно и здравословно хранене.

„Увеличаването на данъчната тежест води до увеличаване на сивата икономика, което пък автоматично води до по-малко заети работни места и до намалена събираемост във фонд „Здравно и социално осигуряване“ и допълнителните фондове на ДДС и общ доход", отбеляза Кукушева. Според нея това увеличаване ще се отрази и на производителите, тъй като ще липсва каквато и да е прогноза как ще се развива бизнес климата в България.

„Тази промяна ще доведе и до убиване на стопанската инициатива във всеки български и европейски гражданин, защото една приумица въведена, днес утре е скъпо платена от всички граждани, които се опитват да оцеляват без да работят“, допълни председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя е категорична, че може да се стигне до фалит на фирми. Според нея с тази мярка няма да се намалят продажбите на т.нар „вредни храни“. Мариана Кукушева каза още, че данъкът „вредни храни“ би довел до междуфирмена задлъжнялост, а крайната цена ще трябва да плати отново потребителят.

„В нито един момент такова изменение в законодателството не е съгласувано с нито една организация от сектор „Храни и напитки“. Това как се нарича в езика на демокрацията? Разбира се, че става въпрос за диктатура“, категорична е Мариана Кукушева.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички