До 10 дни пускат още две противоградни ракетни площадки


До 10 дни пускат още две противоградни ракетни площадки
Снимка: БГНЕС

2750

До 10 дни ще бъдат пуснати в експлоатация още две противоградови ракетни площадки, едната от които в Хасковско. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на среща с тютюнопроизводители в село Пристое, предаде „Фокус“.

„Три района снощи бяха поразени от градушка. За съжаление, прогнозите за времето в близката седмица са подобни“, заяви Танева. Тя посочи, че от тези три района два са без покритие за противоградова защита от изпълнителната агенция за борба с градушките и пораженията там са значителни. „Един от районите е покрит и там пораженията са значително по-малки. Защото противоградовата защита намалява силата на въздействието и градушката става с по-малки зърна“, каза още тя.

Танева посочи, че в този случай държавата има помощ за пропаднали на 100% площи.

„Веднага трябва да се уведомят областните и общинските дирекции по земеделие. Още снощи съответните общински служби по земеделие са в тези райони – в Карловско, в Новозагорско и в Свищовско. В момента се обследват площите и чакаме земеделските производители по тяхна преценка да подадат заявление за обезщетение от държавата“, обясни тя.

„Държавата продължава макар и може би с нежеланите темпове като бързина да доизгражда нови ракетни площадки. Надявам се до 10 дни две площадки – едната от които в Хасковско, да могат да бъдат открити и вкарани в експлоатация“, подчерта Танева.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички