Доматите и краставиците по-скъпи с 20%


Доматите и краставиците по-скъпи с 20%
Снимка: Getty Images / Guliver

2495

Българският червен домат ще се продава за 3 лв./кг, а розовият - за 4-5 лв./кг. Сега доматите и краставиците са с около 20% по-скъпи в сравнение с миналата година. Това заяви Атанаска Минева, производител на домати, пред Нова телевизия.

„През 2015 година с около 5-6 пъти беше намалена субсидията и хората не могат да си планират производството”, твърди тя. "Три години взимахме помощи за качество на продукцията, с което оранжерийните производители си помагахме за отопление. Взимахме около 2000 лева на декар субсидия. През 2015 година ще вземем 500 лева", коментира тя.

"Подпомагането се е увеличило с пет пъти, всички производители на зеленчуци ще получат пет пъти повече", твърди от своя страна заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Първите български краставици са на пазара от близо месец, но цената е по-висока, защото сме орязани от субсидии и не можем да започнем производството по-рано”, заяви Стоян Стоянов, който произвежда краставици.

„Оранжерийни домати и краставици няма в необходимите количества, защото тази пролет температурите са много ниски и трябва да се отопляват оранжериите. Не само марулите, но и други зеленчуци са с по-висока цена”, коментира от своя страна Георги Камбуров, един от секретарите на Асоциацията на оранжерийните производители. Причината отчасти се дължи на високите разходи на производители, а отчасти на това, че част от производителите прекратиха дейността, обясни той.

Пролетта беше изключително влажна, температурите бяха по-ниски и производството беше по-ниско, защото миналата пролет се стигна до изхвърляне на готова продукция”, заяви пък Васил Грудев.

В пловдивското Ново село всяка втора къща отглежда марули за продажба. Данаил Стефанов е един от големите производители, засял в оранжериите си 50 000 бройки. Производителят съжалява, че не е засял повече, тъй като печалбата му сега щеше да е огромна. Още преди Великден всичките му марули били изкупени. Те бързо свършили и в останалите оранжерии в селото.

„Продавах ги за Великден за 1- 1,20 лева на бройка. На пазара беше около 1,70 лева. За Великден марулите достигнаха рекордната цена от 2 лева. Това никога не е било. Най-високата цена е била 1 лев”, разказа Данаил Стефанов.

Ценовата аномалия производителят обяснява с недостига на марули. Стопаните тази година засели наполовина по-малко, тъй като миналата пролет изкупували марулите им на безценица - по 15 стотинки и близо 100 000 бройки отишли на боклука. Според Данаил не е нормално марулите да струват колкото парче луканка. Себестойността на зелената салата е не повече от 50 стотинки, твърди той.

За да се избегне спекулативното поскъпване, производителят предлага държавата да въведе субсидии и за марулите - по 10 стотинки на бройка. Така ще се стигне до свръхпроизводство и ще се гарантират по-ниски цени. Български марули ще има по пазарите и за Гергьовден, очаква се тогава те да са два пъти по-евтини от дните около Великден.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички