Дъждовете вредят на пролетните култури


Дъждовете вредят на пролетните култури
Снимка: Pixabay

2271

Жътвата чука на прага за есенните житни култури и рапицата. Това каза Ангел Вукодинов, член на Контролния съвет на Национална асоциация на зърнопроизводители.

По думите му валежите са довели до сравнително добро развитие на есенните култури, но през пролетта климатът носи доста неприятели. „Получи се почти непрестанна борба срещу различни болести като ръжди, септериози, мани. Това наложи многократно влизане в културите с препарати за растителна защита, което изисква време и други видове ресурси, освен това оскъпява продукцията”, заяви той пред "Фокус".

„По отношение на есенниците, настоящата пролет даде възможност за сравнително качествена сеитба на повечето места. В момента заради продължаващите дъждове и студената пролет доведоха до закъснение на развитието на пролетните култури”, обясни Вукодинов.

„Жътвата чука на прага за есенните житни култури и рапицата. На места има плахи опити за жътва на ечемика и на рапица. Предполагам, че до 5-6 дни, особено производителите в Южна България, ще влязат по-масово в тези култури. Непосредствено след приключването им най-вероятно ще влязат и в пшеницата. Колегите от Северна България ще повторят тези действия с разлика от 10-15 дни”, посочи той.

По отношение на това каква година очакват през 2016 г. той добави, че са умерени оптимисти във връзка с качество на реколтата. „Очакваме, че тя ще бъде като цяло нормално за нашия климатичен пояс, вероятно ще е като миналата година. Предполагам, че по упоритите колеги са се справили с болестите и неприятелите и ще могат да получат по-добри количества и добро качество”, допълни той.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички