Държавата иска отново да позволи опасни пестициди, алармират от "Зелените"


Държавата иска отново да позволи опасни пестициди, алармират от "Зелените"
Снимка: БГНЕС

3006

Неоникотиноидните пестициди у нас могат отново да бъдат позволени. България прави постъпки за такава дерогация и за тази година. Това твърдят от партията на "Зелените".

Пред Actualno.com Борислав Сандов поясни, че по искане на селскостопански производители е изготвено заявление и то в момента е в БАБХ. Агенцията трябва да се произнесе на експертно ниво и след това МЗХ да вземе решение дали да поискаме изключение от забраната. Тя е временна, докато не излезе специално поръчан доклад от Брюксел за три неоникотиноидни пестицида. За два от тях Европейската агенция по храните (EFSA) вече има резултати, които показват, че са вредни за пчелите, докато за третия все още не е ясно, тъй като от производителя - Syngenta, засега се бавят с изискана информация за изследването.

Информацията идва на фона на гласувана необвързваща резолюция в Европейския парламент през тази седмица по въпроса. Евродепутатите настояха ЕК да изготви предложение за промяна, с което да се въведат в употреба биологични пестициди, включително такива от биоорганизми. Само седем субстанции, класифицирани като "нискорискови", са одобрени за използване в ЕС.

Земеделието и регионалното развитие

Основните проблеми на българското земеделие са окрупнените стопанства, спадът в производството на традиционни за България продукти, недостатъчното призводство на биопродукти за страната. Това посочи Иво Попов, член на Контролния съвет на "Зелените". Именно тази тема избраха "Зелените", за да представят своите икономически виждания за развитието на България

4% от производителите в България използват 80% от земята, каза Попов. Големият проблем на България е липсата на средните стопани, които обикновено са семейни фермери с няколко работници в стопанствата си, добави той. И посочи за какво ще се борят "Зелените" - насърчаване на биопроизводството и производството на традиционните за страната ни продукти, както и един стандарт за ГМО продукти, а не различни, които позволяват интерпретации. В бългаските училища, болници, публични заведения поне 10% от продуктите да са биологични, предлагат още от Зелените. Това ще стимулира биоземеделието и ще даде възможност в тези места да се хранят с по-здравословни продукти.

България е единствената страна, която на практика в следващите години не може да подпомага биопроизводители. Мярката за биоземеделие е изчерпана. В същия момент държавата изготвя план за развитието на биоземеделието, но в националния бюджет няма предвидени пари за биоземеделие, разчита се на европейско финансиране, изброи проблемите и Борислав Сандов, лицето на "Зелените".

Според него друг голям проблем за биоземеделието е източването на мярката за подпомагане с евросредства от големите производители, които "заложиха своите земи в преход за биоземеделие, за да спечелят точки и така това беше добър момент за тези производители фиктивно да влязат в преход към биоземеделие". Това се прави колкото да получат сертификат, че са в преход към биоземеделие, а след първата година се отказват, каза Сандов. Точките, които се дават, са доста - 15 точки. 150 млн. евро са предвидени за биоземеделие, но на практика МЗХ още не си е признало, че към настоящите производители няма да бъдат достатъчни, камо ли за нови производители, които да се възползват от помощта, твърди Сандов.

Няма как да има увеличение на дела на биоземеделието в България, без да има по-висок стандарт на живот за хората. Това подчерта Наталия Димитрова, член на Националния съвет на "Зелените".

На 6 февруари ЕК публикува доклад за България в политиките в областта на околната среда. Основните проблеми, за което се говори в доклада, са близо 10 пъти ниската производителност на българската икономика. Българските продукти са със 7-8 пъти по-висок въглероден интензитет, отколкото тези на останалите европейски икономики. Това каза Зарица Георгиева от "Зелените".

Незаконната сеч е отчетена като огромна загуба за българското общество според доклада. Хората в планинските региони губят своя традиционен поминък, добави тя.

Същевременно според Димитрова приоритет за България трябва да е достъпът до чиста питейна вода. Има малки екологично съобразени решения за доставка на питейна вода в малките населени места, а не да се строят пречиствателни станции, смята тя.

Според "Зелените" трябва да се разгледа и политиката за безакцизни горива в земеделието. Не да отпаднат изцяло, а да има някакви лимити. По този начин е възможно да влязат допълнителни постъпления в бюджета.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички