Експерт: Скъпите биопродукти не са българските, а вносните


Експерт: Скъпите биопродукти не са българските, а вносните
Снимка: iStock/Guliver

2302

Българските биопроизводители са най-проверяваните в Европа. Това заяви Албена Симеонова от Асоциация „Биопродукти“.

По думите ѝ, някои от сертифициращите организации нямат достатъчен капацитет и инспектори, а имат доста фермери, които трябва да наблюдават: „И явно някъде се получава изкривяване. Доста хора се стараят да заобиколят този контрол. Това, което се случва при нас е, че някъде наистина се получава занижен контрол.“

"Да се каже обаче, че целият сектор е изкривен и, виждате ли, биопроизводителите са мошеници, това е изключително обидно и за сектора, и за хората, които вече все повече предпочитат да си купят биопродукти и наистина внимават какво слагаме на трапезата си", коментира Симеонова пред БНР. "Във всяко стадо има и такива, които правят бели. И при биопроизводителите е същото, но в останалите браншове е още по-сериозно“, допълни тя.

16 са сертифициращите организации у нас, които отговарят за 7 хиляди биопроизводители. За сравнение във Франция при 30 хиляди производители сертифициращите организации са само три.

Симеонова посъветва при съмнения потребителите да сигнализират за проверка дали даден продукт е био, за какъвто е обявен. Това може да стане в Българската агенция по безопасност на храните или до Дирекция "Биологично земеделие", което може да се случи и онлайн. Според Симеонова, Агенцията контролира много сериозно сектора. Ако се констатира нарушение, може да се отнеме сертификата на съответния биопроизводител, както и да бъде санкциониран сертифициращият орган, който е позволил даден продукт да се нарече био.

Скъпите биопродукти не са българските, а тези, които идват от Чили, Аржентина, Мексико, Индия или Китай, посочи Албена Симеонова, като сподели впечатленията си от големите търговски вериги. Тя смята, че липсата на български биопродукти на специализираните щандове в хипермаркетите е проблем, върху който институциите трябва да се съсредоточат.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички