ЕС дава 365 млрд. евро за селскостопанската политика след 2020 г.


ЕС дава 365 млрд. евро за селскостопанската политика след 2020 г.
Снимка: iStock/Guliver

2500

След редуцирането се очаква бюджетът за Общата селскостопанска политика да бъде 365 млрд. евро, от които 286 млрд. евро по първи стълб, за директни плащания. За втория стълб средствата са 78.8 млрд. евро, за развитие на селските райони. Това каза от парламентарната трибуна министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов за общата селскостопанска политика на ЕС след 2020 година, предаде „Фокус“.

„ЕК предвижда намаление от 5% на общия бюджет. Същото е и намалението на бюджета за кохезионна политика“, посочи той. „За това, че бюджетът беше намален само със 5%, ЕК направи много сериозен пакет в приходната част. Първи и основен приход са вноските от страните членки, вноската сега е 11.4% за всяка една страна“, допълни министърът.

„Само 0.7% е намалението по директните плащания. Единственото за прибалтийските държави има увеличение с 4%. Те бяха с критично ниски нива на директни плащания“, обясни Румен Порожанов.

„В края на седмицата се очаква да се представят законодателните предложения по ОСП. Работихме активно с ЕК да предоставим заключенията си“, изтъкна земеделският министър. „Няма съществени различия в позициите на ЕП и страните членки каква да бъде структурата и приоритетите в политиката на ОСП. Оптимисти сме, че предлаганото законодателство, ще бъде одобрено от всички страни членки“, заяви той.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички