Фермери предложиха електронна карта за еднодневните договори


Фермери предложиха електронна карта за еднодневните договори
Снимка: iStock

3523

Българска асоциация на малинопроизводителите подготвя за внасяне в Министерството на труда и социалната политика проект за облекчаване на администрирането на еднодневните трудови договори чрез Електронна карта. Това съобщи председателят на Асоциацията на малинопроизводителите Божидар Петков пред fermer.bg.

Авторите на проекта – Божидар Петков, доц. Илиан Желязков от Аграрния Университет, гр. Пловдив и група компютърни специалисти, предлагат системата, състояща се от “Работни Карти” с чип на сезоннните работници и електронен четец по подобие на пост-терминал за разплащане с кредитни карти за работодателите, която ще направи „прелом в използването на еднодневните трудови договори и ще направи нова крачка към трудови отношения- почасовото заплащане на труда“.

Системата максимално ще облекчи прилагането на еднодневните трудови договори, категоричен е Петков. От страна на Работодателите ще отпадне необходимостта за попълване на хартиените формуляри, отнемащо часове, а за работниците и контролиращите органи ще има редица облекчения. Най-важното е, че цялата дейност ще бъде „он-лайн” в реално време и ще се администрира автоматично без допълнителен човешки ресурс. Както е известно и държавната администрация изпитва остър дефицит от „Административен капацитет”, посочи Божидар Петков.

Системата, според авторите на проекта, ще даде по-голяма свобода и гъвкавост на сезонните работници, които максимално добре да използват ограничените за работа 90 дни или 720 работни часа, като се даде възможност на сезонните работници: да работят в рамките на един ден при един или повече работодатели; при внезапно влошаване на метеорологичните условия да изразходва само реално отработените часове; при извънредно напускане на работното място или предсрочно свършване обема на работа.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички