Фермерите могат да използват стари ваучери за горива с отстъпка


Фермерите могат да използват стари ваучери за горива с отстъпка
Снимка:

2711

Фермерите могат да използват старите ваучери за горива с отстъпка до 30 септември. Това е посочено в обнародваните промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. От тази година държавната помощ за горивата за земеделски нужди ще бъде изплащана по нови правила.

Ако имат неизползвани ваучери по старата схема, фермерите трябва да ги оползотворят до края на септември. Фактурите за закупуване на горивата трябва да се съхраняват за срок от десет години. При нарушение на схемата за получаване на държавна помощ, земеделските производители ще се лишават от получаване на отстъпка за ползваното от тях гориво за срок от две години, а ако използват не по предназначение ваучерите за горива или закупения от тях газьол ще им се налага глоба от две до пет хиляди лева.

Променя се и механизмът за предоставяне на държавната помощ. Тя ще бъде предоставена под формата на парични средства за възстановяване на част от стойността на акциза, а не както досега под формата на ваучери за гориво. Земеделските стопани ще подават заявления за кандидатстване еднократно, но ще получават помощта наведнъж. Така ще се облекчи процесът на кандидатстване като ще се намалят административната тежест и разходите за бизнеса.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички