Фермерите в неведение относно ваксинацията срещу "син език"


Фермерите в неведение относно ваксинацията срещу "син език"
Снимка: БГНЕС

1080

Ваксината срещу болестта по животните "син език", която миналата година покоси стотици животни у нас, би трябвало да започне да се поставя днес. Фермерите в страната обаче нямат никаква информация какво предстои и не вярват, че имунизацията ще започне в срок.

След няколкомесечна сага по избор на доставчик на ваксината се очаква днес най-сетне да бъде съобщено, че ваксина има. Дори и да е така обаче, ветеринарите нямат готовност да започнат поставянето ѝ.

"До днешна дата няма подписани договори с частнопрактикуващите лекари, защото не се знае ценоразписът и колко ще се плати на тях. Те правят както миналата година, за да пламне цялата страна. За това също е виновна държавата, която направи такава гилдия, която да извива ръцете. Все още сертификатът на тази ваксина не е достъпен до нас. Знаем, че е от Франция, но всичко друго е тайна. Става въпрос за едни пари, за които някой трябва да вземе комисионната. Все още имаме шанс да овладеем ситуацията, зависи за колко време ветеринарите ще си свършат работата. След 40 дни вече ще е късно", коментира животновъдът Танчо Колев пред БНР.

Нито фермери, нито ветеринари знаят за каква ваксина става въпрос.

Само казват, че ваксината е налична, имат я вече в България, доставена е, само трябва да започнем да я слагаме. Обаче каква е, откъде е внесена – всичко друго е тайна, казва още Танчо Колев.

Бюджетът отдели за ваксината над 4,5 милиона лева, като половината от тях ще поеме Европейската комисия. Крупната сума, според Танчо Колев, е причина за липсата на информация:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички