Фирми в Германия и Полша са основните изкупвачи на българския мед


Фирми в Германия и Полша са основните изкупвачи на българския мед
Снимка: Thinkstock/Guliver

4054

Основните изкупвачи на български мед са две фирми от Германия и една от Полша. Те определят цената. В световен мащаб основните монополисти са девет, които са си разпределили зоните, в които ще работят. България изнася мед за Германия, а Румъния – за Италия. Това заяви в Добрич Росимир Матеев, председател на новоучредената Конфедерация на пчеларите. 

Годишно страната ни експортира между 8 и 15 000 тона, пише "Монитор". В момента миналогодишната реколта мед се изкупува по 5.20 лв. за кг. Прогнозната цена на пчеларите за нова реколта е 6 лв. за кг, но според Матеев, преработвателите вече са се договорили за изкупна цена от 4.50 лв., което изобщо не е изгодно за пчеларите.

Три са основните проблеми в бранша, подчерта Матеев - кражбите на пчели, зимната смъртност и отравянето им от арендатори. Отравянето е най-големият проблем, тъй като е трудно да бъде установено кой точно е пръскал с препарати и е унищожил пчелите. Затова има предложение да се създаде компютърна информационна система, която да се грижи за предотвратяване тровенето на пчелите. Арендаторите, които ще пръскат нивите си, ще получават SMS, който да ги информира къде в района има кошери. Най-много отровени пчели има в Добричка област, където се произвежда над 35 на сто от меда в цялата страна, следват Плевен, Ямбол, Бургас, Пловдив, Пазарджик.

“Миналата година беше много тежка за пчеларството – имаше много дъждове, зимата беше тежка и смъртността – висока. Добивите в по-силните райони бяха около 35 кг, в по-слабите – едва 7-8 кг. По принцип добивите в Добруджа са по 50 кг

Лично аз съм оптимист за 2015-а и смятам, че годината ще е добра”, каза Росимир Матеев, който присъства на откриването на 12-ото специализирано изложение “Пчеломания”. Органи­зираторите от Добрички панаир събираха близо 70 фирми от България, Ру­­мъния, Гърц­ия и Сърбия.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички