Губим минимални средства по европрограмите, твърди Танева


Губим минимални средства по европрограмите, твърди Танева
Снимка: БГНЕС

3112

България ще изгуби минимални средства по европрограмите. Това заяви по време на блицконтрол земеделският министър Десислава Танева в рамките на комисията по земеделие в Народното събрание.

По думите на Танева 2.5 млрд. лв. ще бъдат усвоени от старата програма за развитие на селските райони. Това е около 83% до момента като се очаква да стигне до 92-93% за първия програмен период на тази оперативна програма, предаде БГНЕС.

От 30 ноември в рамките на три седмици ще се подават документите и по проектите по новата оперативна програма. Освен това ще бъдат изплатени и средствата за агроекология, както и ще бъдат изплатени останалите 30% от средствата за животни по различни програми. 6 млрд. евро ще бъдат и извънредните помощи, които страната ни ще получи от Европа за животновъдството.

Танева коментира и закона за вредните храни като посочи, че от Министерство на земеделието и храните не са участвали в този законопроект. Тя допълни, че има вече агенция за безопасност на храните и възможността за този законопроект ще поставя в приоритетно положение отделни производители, които не произвеждат опасните храни. Не е ясно и какъв ще бъде постигнатият ефект. Според Танева може да се потърси друг начин за постигането на този ефект, т.е. друг начин, за да се намали употребата на такива храни.

По думите на министъра като се говори непрекъснато за вредни храни, се създава впечатлението, че произведените храни у нас са некачествени, което не е така, защото производството у нас отговаря на европейските изисквания. Освен това вече има създадена агенция за храните и не е необходимо да се създава нова агенция или служба към министерството, която да дублира тази дейност.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички