Иванов: Производителите ни стават лесна плячка на големия търговски капитал


Иванов: Производителите ни стават лесна плячка на големия търговски капитал
Снимка: Getty Images / Guliver

2952

През изминалия месец цените на хранителните стоки поевтиняха в сравнение с началото на годината, но това не е необичайно. Това заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

По думите му тази цикличност се повтаря всяка година. Той каза още, че цените на стоките от Гърция са нормални, а на пазара преобладават плодове и зеленчуци от български производители.

„Българската стока е с добро качество и ние имаме потенциал да произвеждаме доста и като количество и като качество и без никакъв проблем да стъпим на развитите пазари от Северна Европа. Това, което се случва обаче, е, че производителите са разпокъсани, слаби, стават лесна плячка на по-големия търговски капитал. В резултат на това се създава една паразитна верига между потребител и производител и посредник, който изземва доходността между производителите, а в същото време потребителят не плаща по-евтино“, коментира още Иванов пред "Фокус".

Според него при повече сдружения и при едно по-концентрирано предлагане от страна на производителите тази верига се скъсява и става така, че хем производителят взима повече пари, хем потребителят плаща по-малко и стоката е с по-добро качество.

Иванов каза още, че е необходимо да има крупно обединение на земеделските производители, за да може конкуренцията между търговските вериги да подобри състоянието на пазара и качеството на продуктите. Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата допълни, че потребителите имат право и е важно да изискват информация за качеството на продуктите и касова бележка.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички