Жива верига на пчелари спря пръскането срещу нодуларен дерматит


Жива верига на пчелари спря пръскането срещу нодуларен дерматит
Снимка: БГНЕС

2584

Жива верига на десетки пчелари блокира за втори пореден ден излитането на хеликоптери и селскостопански самолети от летището край Гоце Делчев. Местните стопани във вторник бяха подкрепени от свои колеги от Разлог и Банско. Те не дадоха на машините да излетят и да пръскат срещу болестта нодуларен дерматит, съобщава "Стандарт".

Според тях третирането с препарата „Цитрол", предприето от Българската агенция по безопасност на храните заради кръвосмучещите, които пренасят заболяването, е опасно за хора и животни и се извършва противозаконно. Не бяха убедени в противното от дошлите на място представители на Областната дирекция по безопасност на храните – Благоевград.

Експертите обясниха, че препаратът се изпарява и не е опасен. Фирмата, която е наета да извърши третирането, е поискала съдействие от полицията да изпълни своите задължения по договор. Очаква се в сряда органите на реда да осигурят коридор на хеликоптерите да излетят и да извършат пръскането.

„Нарушен е законът за пчеларството, не може да се пръска по време на медосбора. Опасно е и за пчелите, заразява и меда. Пчелари в Петричкия край понесоха сериозни загуби при пръскането там. Сега не е нито времето, нито мястото за това пръскане. Нашата информация е, че кравите отдавна са ваксинирани и вече имат имунитет срещу нодуларния дерматит. Принципно не сме против обработка на зелените площи, но през есента", твърдят протестиращите стопани.

В другите краища на страната третирането е започнало още през пролетта, когато не е активният сезон на пчелите. Затова фирмите там са си свършили безпроблемно работата.

Сега обаче пчелите събират мед и е опасно зелените площи да се обработват с отрови.

От Пчеларския съюз в Гоце Делчев са внесли сигнал за незаконното пръскане в районната прокуратура в Гоце Делчев. Кошерите в региона са разпръснати и няма как летците да спазват задължителния отстояние от 800 метра. „Уведомили сме пчеларите за пръскането, те трябва да предприемат необходимите действия, за да защитят пчелите си. Нормално е фирмата да поиска съдействие от полицията, тъй като се пречи на дейността й", коментираха от ОДБХ–Благоевград.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички