Животновъд: Какво прави силиконка от "Биг Брадър" на протеста?


Животновъд: Какво прави силиконка от "Биг Брадър" на протеста?
Снимка: Actualno.com/Ивайло Анев

4255

Искам да кажа, че като животновъд съм потресена от това, което става и ме е срам, защото тези неща трябва да се решават по законов начин. Само ден преди протеста пред МС отпреди седмица имахме Национален консултативен съвет, където трябва да се решават такива въпроси и ако не се решат, се обръщаме към премиера, които многократно е помагал. Това каза Мария Степанчева от Асоциацията на българските биволовъди (АББ).

Степанчева обяви, че на проведения миналия вторник съвет председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев поискал оставки в МЗХ и само той всъщност го искал. Става въпрос за четирите оставки след големия протест – на зам.-земеделския министър Цветан Димитров, директорa на дирекция "Животновъдство" Златка Възелова, директорa на Дирекция "Директни плащания и идентификация на земеделските парцели" Георги Праматаров, както и съветника на земеделския министър Бойко Синапов. Затова и Степанчева беше категорична, че сега се разбива МЗХ и като не си получат наесен субсидиите, ще се иска оставка на цялото правителство. Какво правят силиконката от "Биг Брадър" (бел. ред. - Миглена Дерменджиева, известна като Меги Дерм), тя какво разбира от животновъдство, какво прави там Корнелия Нинова, попита Степанчева.

Протестът беше отворен. Не сме съгласни с Консултативния съвет като структура, отвърна пред Нова телевизия Караколев, като обяви, че в съвета имало асоциации, представляващи 4 души и такива, представляващи 2 хиляди души. Караколев призна, че сега не се занимава с животни – продал ги е преди 2 години, но не видя какво общо има това, след като е избран за председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и членовете ѝ са му делегирали права.

По въпроса с прословутата наредба 3 на МЗХ и чл. 23, който касае и автохтонните породи, защото трябва да се доказва количество продукция и от тях. Степанчева и нейната организация са против това автохтонните породи да се приравняват на другите, докато Караколев е категоричен – отглеждат се при едни и същи условия, с едни и същи разходи, а размерът на помощта е различен. Автохтонните породи са местни, не могат да дадат толкова продукция, че да се изхранва фермерът, е тезата на Степанчева.

Караколев обърна внимание и на проблемите в сектора – 800 000 животни са избити за последните 10-12 години, което доказало неадекватната политика за животновъдството. Степанчева пък защити наредба 3 и разписаните в нея субсидии, които иначе нямало да ги има.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички