Животновъди настояват за разследване на евентуален картел в млекопроизводството


Животновъди настояват за разследване на евентуален картел в млекопроизводството
Снимка: Thinkstock

2431

Представители на всичките 27 браншови организации от сектор животновъдство поискаха в Стара Загора незабавно разпускане на Комисията за защита на конкуренцията и намеса на ДАНС за разследване дали съществува картел в сектор „Млекопреработване“. Фермерите твърдят, че секторът изнемогва и няма кой да защити както млекопроизводителите, така и потребителите, които консумират опасни за здравето млека и млечни произведения.

Според Танчо Колев, председател на Националната асоциация на млекопроизводителите в България, от 1.5 милиона тона мляко се произвеждат 4.5 тона млечни произвадения, защото държавата и по-специално Агенцията по храните не упражнява никакъв контрол върху това колко сухи млека и палмово масло се използва в сектор "Млекопреработване".

"Искаме бърза намеса на ДАНС, прокуратура и митници. Ние говорим за националната сигурност на страната и ако наистина управляващите искат да обърнат внимание и народът иска да има България, трябва да застане зад нас, защото с тая продукция, която влиза отвън и не се знае от какво е произведена, ние тровим нашето население", заяви той пред БНР.

Изкупните цени на млякото падат от няколко години, а тези на млечните произведения - не. Затова със субсидиите фермерите не успяват да покрият дори своите загуби. Те не желаят повече да бъдат въвличани в политически интриги и не искат да се срещат с никого от правителството. Ако техните искания за контрол от страна на държавата върху продуктите на пазара и разследването на картела в млекопроизводството и на сивия сектор не започне - на 24 март в 12 часа, те ще се съберат на национален протест пред Министерския съвет и ще обявят безсрочна стачка.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички