Кабинетът прие дървесината да се следи с GPS


Кабинетът прие дървесината да се следи с GPS
Снимка: БГНЕС

3029

На днешното си заседание правителството прие Законопроект за изменение и допълнение на Закона за горите, който е част от мерките , които предприехме от началото на нашия мандат за опазването на горските територии от незаконен добив и други незаконни дейности. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти, предаде "Фокус".

„Основната цел на предложените промени е засилването и по-ефективния контрол върху дейностите в горските територии”, обясни Танева. „Дейности в горски територии под 2 ха, независимо дали са собственост на физически или юридически лица, трябва да се извършват след влязла в сила горскостопанска програма или план", заяви министърът и обясни, че липсата на такова изискване до момента е довело до голи сечи в територии с концентрирана възстановена собственост на горски територии.

„Въвежда се задължение да не се извършват каквито и да било дейности в горските територии през тъмната част от денонощието", каза Танева. Собствениците на МПС-та, които превозват дървесина ще бъдат снабдени с GPS-устройства, за да могат контролните органи да осъществяват непрекъснат контрол в реално време. „Въвеждаме и задължения на всички складове, където има придвижване на придобитата дървесина и на местата, където тя се преработва ще бъдат поставени камери за постоянно видеонаблюдение", допълни министърът.

Тя обясни ,че се предвиждат и по-сериозни санкции за нарушения от лица, които имат права за маркиране на дървесината. Промените предвиждат разширяване на правата и териториалния обхват на горските служители в държавните предприятия за контрол.

Танева каза още, че по отношение на опазването на горите върху земеделски територии, които са 105 000 ха се въвежда процедура, която може да бъде и по инициатива на самия собственик на земята, да поиска промяна на предназначението й. „Считаме, че с тези мерки контролът върху дейностите в горите би дал по-реални резултати ", заяви Танева и допълни, че при изготвянето на промените в закона са взети предвид предложения на природозащитните организации.

На въпрос дали промените ще доведат до отпадането на мораториума за износ на дървесина министърът отговори,че решението за отмяната му и за неговия срок зависят от НС.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички