Какви са новите правила за кандидатстване за земеделски субсидии?


Какви са новите правила за кандидатстване за земеделски субсидии?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

1976

След като вчера бе обявено, че тази година субсидиите за земеделските производители ще бъдат 1,4 млрд.лв., стана ясно, че те ще бъдат изплатени черз 6 различни схеми. Заместник-министърът на земеделието Васил Грудев разясни новите моменти и новите правила, по които ще се кандидатства.

"Тези 1,4 милиарда лева са средствата, предвидени по първи стълб – по линията на директните плащания на площ. Извън тях имаме средства, които са по Програмата за развитие на селските райони. Правното основание за ползване на земята е базов елемент от нашата схема до 2020-а година. Към настоящия момент то беше изискване само когато се получат застъпвания на площи. От настоящата кампания заявяване на площи, без те да бъдат покрити с правно основание за ползването им, няма да бъде възможно. Така ще бъде въведен ред. Тези площи трябва да бъдат регистрирани в регистъра на МЗХ. Проблемът идва при т.нар. "бели петна", които и през миналата година не бяха покрити с правно основание. В даден момент се оказа, че тези площи се ползваха неправомерно и въпреки това получаваха директни плащания на площ. Така проблемът със застъпванията ще се реши, но тези застъпвания, които бяха неволни, бяха една огромна част през годините. Безспорен факт е, че липсва хомогенен софтуер, който да позволи нормалното протичане на кампанията, но имаме цялата налична информация в различни регистри на МЗ. Така че тази година ще действаме чрез допълнителни импорти на данни между различните системи, за да може информацията да бъде вярна и да бъде приета от ЕК. Като амбицията ни е в кампания 2016-а това да стане чрез единен подход. Няма да доведе до хаос. И към момента общинските служби работят на пълни обороти именно за регистрация на споразуменията", обясни той пред БНР.

По повод така наречените "зелени плащания" Грудев също даде разяснения.

"Зелените плащания често са прокламирани като съществен нов елемент, но тези изисквания се спазват така или иначе от всяко модерно земеделско стопанство в страната. Три са основните критерии, за да се получи тази надбавка, която е 30% от базовия пакет по директните плащания. Първият елемент е фермерите да продължат да спазват диверсификацията на културите. Те вече го спазват в рамките на годините. Вторият елемент са изискванията мининум 5 процента от площите да бъдат заети от т.нар. "екологично насочени площи". Санкции за неспазване на зелените изисквания ще се налага, но те ще рефлектират само върху частта "зелени плащания". Те няма да рефлектират върху никоя друга част от базовия пакет", каза зам.-министърът.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички