Липсата на сняг може да е проблем за посевите от пшеница


Липсата на сняг може да е проблем за посевите от пшеница
Снимка: БГНЕС

2835

Ситуацията с посевите от пшеница и рапица в Добричка и Варненска област засега не дава основание за тревога. Дано да падне сняг. Проблем ще е ако няма снежна покривка, а температурите паднат и излезе силен вятър. Това каза за Actualno.com завеждащият секция по селекция на пшеницата към Добруджанския земеделски институт проф. д-р Иван Киряков.

Той припомни, че пшеницата е поникнала трудно през есента заради продължителната суша. Все още посевите са малко пожълтели. Част от тях сега са във фаза братене, други са на първи-втори лист, а някои не са поникнали и дори са на кълн.

Няма проблем с непоникналите – те могат да поникнат по-късно, успокоява ученият. По думите му най-застрашени са посевите, които са на първи-втори лист. Той уточнява, че сортовете пшеница, които предлага научният институт, издържат до минус 18 градуса, а температурата в почвата е с 4-5 градуса по-висока от тази на въздуха.

Друг проблем е, ако през февруари се затопли и пшеницата започне да се развива, а през март да настъпи рязко застудяване. Изтеглянето на посевите се дължи на недобрата подготовка на почвата, каза още проф. Киряков.

Той уточни, че проблемът при рапицата не е в презимуването, а в поникването. И припомни, че през 2011 -2012 г. някои от фермерите са разорали нивите с непоникнала рапица и засели на площите слънчоглед.

Площите с пшеница в Добричко надхвърлят 1,263 милиона декара, а с рапица – над 190 000 дка.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички