Милиони евро от ЕС за земеделието ни са под заплаха заради грешна наредба


Милиони евро от ЕС за земеделието ни са под заплаха заради грешна наредба
Снимка: БГНЕС

2729

Върховният административен съд (ВАС) е отменил наредба за промяна на една от подмерките по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), която е с бюджет от 237 млн. евро. Става въпрос за парите по мярка 4.1 от ПРСР, свързани с инвестиции в земеделските стопанства. Решението на ВАС е от 17 октомври и в момента момента се обжалва от Министерството на земеделието.

Делото е образувано по жалба на Националния съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) с председател Явор Гечев - бивш зам. - министър на земеделието от левицата. В писмо до медиите, разпространено късно вечерта във вторник, от съюза се опасяват, че дори може да се стигне до загуба на европари, пише в. "Сега".

Според жалбата на съюза министерството, оглавявано от вече бившия министър Десислава Танева, е допуснало серия от административни пропуски и в крайна сметка е взело незаконни решения. Танева бе начело на земеделското министерство във втория кабинет на Бойко Борисов. В момента е депутат от ГЕРБ. Поправката за изменението на наредбата е направена през 2016 г. в две основни направления - вдига се таванът на проектите от 1 млн. на 1.5 млн. лева и се допускат инвестиции за напояване в стопанствата, пишат от съюза.

Оттам изтъкват още пропуски - Комитетът за наблюдение на ПРСР 2014-2020 г. е взимал неприсъствени решения, което е в строг разрез с правилата. Всяка европейска програма има подобен комитет, който е колективен орган за наблюдение на дадена програма. Членовете й се назначават от министъра, като в него влизат академици, общественици и представители на неправителствения сектор. Самото Министерство на земеделието също имало вина - то е допуснало поредица от административни нарушения и пропуски. Крайните срокове не се спазвали, а част от докладите и справките нямали дата.

От Министерството на земеделието вчера увериха, че и в момента наредбата е актуална и по нея продължават да се сключват контракти. Изобщо не стои въпросът за разтрогването на договори, заявиха от ведомството на Румен Порожанов. След обжалването предстои произнасянето и на петчленния състав на ВАС. От земеделското министерство декларираха, че ще се съобразят с очакваното окончателно решение. Ако обаче то отново е негативно, парите по вече сключените договори ще се платят не от европрограмата, а от държавния бюджет.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички