Минималният осигурителен доход за земеделците ще се повиши само с 50 лв.


Минималният осигурителен доход за земеделците ще се повиши само с 50 лв.
Снимка: iStock/Guliver

2536

Минималният осигурителен доход за земеделските производители ще се увеличи от 350 на 400 лв., а не както първоначално се предлагаше на 560 лв., колкото ще е минимална работна заплата от началото на следващата година. Това реши на второ четене на Законопроекта за ДОО за 2019 г. бюджетната комисия на парламента, пише "Монитор".

По време на обсъждането на осигурителния бюджет Асия Гонева от НОИ попита дали предложените текстове относно прехвърлянето средства за помощи за хората с уврежадния няма да се нарушат правата на Надзорния съвет на НОИ. Росица Велкова, зам.-министър на финансите припомни, че увеличението на тези пари ще бъде за сметка на намаляване на парите за ДОО и в случая става дума за техническо прехвърляне.

Йордан Цонев от ДПС обаче попита дали подобно прехвърляне на средства е в пълномощията на правителството. Според него от един бюджет в друг прехвърлянето на средства може да става в парламента, а не с акт на Министерския съвет. Първоначално депутатите решиха да се търси експертно мнение и не гласуваха параграфа. В крайна сметка след 5 минутната почивка, народните избраници от комисията все пак решиха спорният параграф 3 от законопроекта да отпадне.

По време на обсъждането на второ четене на Проектозакона за бюджета на страната, спорове възникнаха по бюджета на Земеделското министерство.

Светла Пиралкова от БСП поиска увеличаване на парите за това ведомство. Тя каза, че предложената сума няма да стигне само за заплатите на работещите в Селскостопанската академия. Йордан Апостолов от групата на патриотите каза, че всяка година парите на МЗХГ стигат до месец август и след това с постановления на МС се увеличават парите. „Заплатите на хората, занимаващи се наука в сферата на земеделието, е подигравка с тях. От Добруджанския институт четирима учени, работили там от години, вече избягаха в Холандия. За това и сега плащаме десетократно повече за сортови семена, вместо да си ги произвеждаме сами“, каза той по време на обсъждането. Светла Василева от КНСБ припомни, че държавните ветеринари получават по 850 лв., което е с 300 лв. под средната за страната. „А тези хора винаги са навън, когато трябва да се вземат проби от животните, особено по време на епидемии“, припомни тя. Зам.-министър Росица Велкова припомни, че средства за земеделие се заделят не само по бюджета на МЗХГ.

Спорове предизвикаха и изравнителните субсидии на общините. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова поясни, че общини с големи собствени приходи не получават такива пари и за пример посочи София, Пловдив и Бургас.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Силвия Георгиева и представители на синдикатите, присъствали на обсъждането, повдигнаха въпроса за уеднаквяване на процедурите, по които се отпускат пари за държавните служители и работещите по трудово правоотношение в държавната администрация. „Общините имат проблеми със Сметната палата, когато проверява разходите им“, поясни още Георгиева.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички