Млекопроизводители от 10 страни протестират в Брюксел


Млекопроизводители от 10 страни протестират в Брюксел
Снимка:

2460

Млекопроизводители от 10 членки на ЕС участват в протестна акция в Брюксел срещу политиката на общността в млечния отрасъл.

Протестът съвпада със срещата на министрите на селското стопанство на ЕС. Очаква се в него да се включат около 150 фермери с пет трактора, пише РИА "Новости".

От Европейския млечен борд съобщиха, че е планирана зрелищна акция с мляко на прах на площад „Робер Шуман” в града, където са сградите на Европейската комисия и на Съвета на ЕС.

Млекопроизводителите са недоволни, че на пазара са пуснати стотици хиляди тонове мляко на прах, произведено след като в периода на крайно ниски цени ЕС изкупи фермерската продукция. Сега Европейската комисия иска да продаде част от запасите от мляко на прах, което, според фермерите, ще доведе до нов спад в цената на натуралното мляко.

От Европейския млечен борд настояват за постоянен механизъм за регулиране на производството на мляко в страните от общността.

Отмяната на квотите за производство на мляко в ЕС от 1 април 2015 година и ембаргото спрямо Русия доведоха да свръхпроизводство на мляко и намаляване на официалните изкупни цени от 37 евроцента за литър през 2014 година на 25-28 евроцента през 2015 година. Това не покрива производствените разходи на фермерите, някои от които фалираха.

Според синдикатите в млечния сектор оптималната изкупна цена трябва да е около 37-40 евроцента за литър. В момента усреднената цена е 32 евроцента.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички