Мораториумът за дървесината остава в сила


Мораториумът за дървесината остава в сила
Снимка: БГНЕС

1501

Мораториумът върху износа на дървесина остава в сила, докато не бъдат приети промени в Закона за горите, въпреки изтичането на 3-месечния му срок. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Костов пред БНР.

Във вторник изтича тримесечният мораториум върху износа на дървесина, наложен от управляващите с мотива, че през това време ще бъдат изготвени нормативни промени за ограничаване на незаконната сеч.

"Надявам се, че липсата на кворум на петъчното заседание на Народното събрание няма общо с разглеждането на промените в Закона за горите. Надявам се, че времевата дупка ще бъде само няколко дни. Още утре, ако няма нещо извънредно, трябва да бъде разгледан на първо четене в парламента", категоричен беше Костов.

"Промените в Закона трябва да се гледат заедно с подзаконовите рамки. Ще забраним за извършването на дейности в тъмните часове на денонощието. Ще задължим всички камиони, които влизат в гората, да си поставят GPS-и. Даваме повече правомощия на служителите по горите в рамките на едно държавно горско предприятие. Изискваме от горските да преминават допълнителни курсове. Създадохме горещ телефон на 112, свързан пряко със системата на горите. Често в рамките на половин час може да се реагира", обясни той.

Представители на бранша протестираха остро срещу забраната, която според тях им струва 40 милиона лева. Народното събрание трябваше да разгледа промени в Закона за горите миналия петък, но заседанието се провали поради липса на кворум.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички