МЗХ предлага ветеринари да посещават фермерите веднъж месечно


МЗХ предлага ветеринари да посещават фермерите веднъж месечно
Снимка: БГНЕС

1931

От земеделелското министерство настояват ветеринар да посещава всеки фермер поне веднъж в месеца с профилактична цел. Това заяви зам.-министърът Цветан Димитров.

На пресконференция днес Димитров и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев представиха пакет от мерки в областта на ветерираномедицинската дейност, предаде БГНЕС>

Според Цветан Димитров в договорите между ветеринарите и фермерите трябва да се заложи посещение поне веднъж в месечно. Тази мярка предстои да се консултира с Българския ветеринарен съюз, но според Димитров не е нормално фермер и лекар да живеят през две преки, а фермерът да не знае, че животното му е болно от антракс.

МЗХ предлага и промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, като се създаде отново фонд "Епизоотии". МЗХ вече води разговори с финансовото министерство как да се финансира този фонд, като един от вариантите е това да се случва чрез приходите на БАБХ. Според Димитров средствата от този фонд ще позволят бързо и адекватно ликвидиране на новопоявили се огнища на особено опасни и икономически значими заразни болести по животните.

Друга ключова мярка е въвеждането на многогодишна Държавна профилактична програма, която да осигури планиране на дейностите по профилактиката на болестите по животните. Зам.-министърът коментира, че с реализирането на поне тригодишна профилактична програма ще се даде възможност за навременно осигуряване на необходимите средства за диагностика и превенция.

Предвижда се Центърът за оценка на риска по хранителната верига вече да бъде самостоятелно звено на пряко подчинение на министъра на земеделието, като според кабинета това ще гарантира независимост, безпристрастност и обективност на научната оценка по здравеопазване на животните. Именно на базата на тази оценка ще се изготвя и Държавната профилактична програма. До момента центърът е бил на подчинение на директора на БАБХ, което според Димитров прави възможно не винаги министъра да получи точната оценка.

Земеделското министерство предлага и нови административни мерки, които се отнасят най-вече до оптимизиране на Интегрираната информационна система на БАБХ. Тя трябва да служи като надежден и основен инструмент пред БАБХ, Държавен фонд "Земеделие" и Европейската комисия при отчитането на популациите животни, ветеринаромедицинските мероприятия, Държавната профилактична програма, програмите за надзор и здравния статус на България.

Предвижда се при неизпълнение на ветеринарно медицинските мероприятия и държавната профилактична програма Информационната система на БАБХ да оповестява в ДФ "Земеделие", че съответния фермер не е допустим за подпомагане. Според МЗХ тази мярка ще има дисциплиниращ ефект. "Всяко отклонение от нормите ще лишава фермера от субсидии", подчерта Димитров. Засега санкциите за неизпълнение на медицински мероприятия и профилактики ще останат същите, но е възможно тяхното увеличение. Димитров обаче коментира, че според него санкция от 200 лева за даден фермер не съответства на последствията от действията им. Според директора на БАБХ Дамян Илиев санкциите и в момента са достатъчно големи, но има проблем с тяхното налагане.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички