Националната служба за зърното бе закрита


Националната служба за зърното бе закрита
Снимка: Getty Images/Guliver

1872

Депутатите гласуваха Националната служба по зърното да бъде закрита. Предложението бе подкрепено с 68 гласа "за", 15 "против" и 11 "въздържали се", предаде "Фокус".

В мотивите се посочва, че по времето на създаването й в България има недостиг на зърно, което се дължи на спекулативна търговия и укриване на зърнени запаси. В резултат на това цените на зърнените продукти и на хляба значително се увеличават, което предизвиква обществено недоволство.

Националната служба по зърното, като използва уредените в Закона за съхранение и търговия със зърно инструменти за въздействие върху пазара на зърно, успява да изпълни своето предназначение и предизвиква неговото бързо стабилизиране. Нейните функции и съществуване обаче постепенно губят смисъл.

Закриването на Националната служба по зърното е обусловено от следните причини: в годините след приемане на закона и особено след присъединяването на страната към ЕС производството и предлагането на пазара на зърно в България значително се променят; С присъединяването си към ЕС, България стана част от единния европейски пазар на зърно; въведените и прилагани от Националната служба по зърното лицензионни и регистрационни режими все повече се превръщат в пречка за производителите, съхранителите и търговците на зърно; Прилаганите от Националната служба по зърното регулаторни режими не произтичат и не са свързани с прилагането на законодателството на ЕС; Редуцирането на неоправданите лицензионни и регистрационни режими ще позволи оптимизиране на административните структури, свързани с мониторинга на пазара на зърно.

Изцяло се отменя Законът за съхранение и търговия със зърно от 1998 г. С изменението на Закона за Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на БАБХ се възлага контролът за качеството на зърното и включването в нейната структура на Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи.

Проф. Светла Бъчварова от БСП заяви, че този закон създава предпоставки за хаос и проблем в държавата. Няма система, която да реагира в държавата.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички