Над 65% от храните в България са вносни


Над 65% от храните в България са вносни
Снимка: Getty Images/Guliver

1661

Имаме около 30 млрд. стокооборот в търговията на дребно. От тях хранителните продукти са около 7,5 млрд., а промишлените - 14,5 млрд. Цифрите за вноса са направо стряскащи - при храните говорим за 65%. В различните разделения - например месото - се стига и до 85 на сто. Това заяви председателят на Съюз "Произведено в България" Лукан Луканов, цитиран от "Фокус".  

Той поясни, че цифрите са стари от 2009-2010 година, но са показателни. „Сега ситуацията е още по-страшна“, допълни Луканов. „Чуха се мнения от наши колеги, че родното ни производство изживява много кризи, но сегашната е нещо, което никога не ни се е случвало. На всички злини се добави и украинската криза“, заяви той.

Луканов уточни, че ефектите от нея са по линия на вноса, защото големите западни компании, чиито достъп до руския пазар беше ограничен, насочиха тези продукти към пазари, които са слабо контролирани – такъв, какъвто е и българският. „Българският пазар се оказа, че е достъпен от всякъде, за всеки, за всичко - за всеки продукт“, каза още Луканов.

От днес яйцата влизат в списъка на храни с висок риск за бюджета и вносът им ще бъде контролиран от Националната агенция по приходите, съобщи на свой ред министърът на земеделието Десислава Танева. 

Контролът върху вътрешнообщностните доставки трябва да се засили, категорична е Танева, тъй като липсата на контрол е удар върху българските производители.

"Всяка нерегламентирана вътрешнообщностна доставка, която на практика избягва ДДС-то, им пречи и ги поставя в неравностойно положение на пазара. Имаме съдействие от контролните органи по отношение на този контрол. В момента се разработва допълнителен механизъм за документооборота на такива доставки, така че да се гарантират равнопоставените условия на пазара", заяви тя.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички