Нервите на биопроизводителите по адрес на държавата не издържаха: Негодници и некадърници


Нервите на биопроизводителите по адрес на държавата не издържаха: Негодници и некадърници
Снимка: Pixabay

3107

Явно не сме достатъчно нахални и гласовити – затова оставаме назад, а вече сме 7285 души. Тази причина за забавянето на компесаторни плащания видя председателят на Българска асоциация „Биопродукти“ Албена Симеонова. На специална пресконференция тя директно посочи като виновни Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“ и използва епитети като „негодници“ и „некадърници“ - заради безумни държавни оправдания от сорта „ама вие сте много, ние сме малко, за да обработим всичко“.

Симеонова подчерта изрично, че компенсациите идват по линия на ЕС т.е. България нищо не плаща като държава, защото биопроизводителите не могат да се състезават като количество продукция с конвенционалните производители. Като производител на грозде аз от декар мога да изкарам максимум 400 килогарама, докато производителите, които не са био, спокойно правят двойно повече, пресметна тя.

Всички колеги в Европейския съюз си получиха парите още през декември, нашите зърнопроизводители (бел. ред. - не биопроизводители) си взеха парите. Случвало се е да получаваме средствата за дадена година през януари следващата година. По времето на кабинета „Орешарски“ взехме парите си през февруари. Но никога не се е случвало да минат тези два месеца и още да няма пари, категорична беше Симеонова. Тя посочи, че точно биопроизводителите са тези, които са основната причина да съществува Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Големите зърнопроизводители идват за ден, засяват и не си купуват и една вафла от магазина на село – харчат парите си в града или в чужбина, даде пример Симеонова. И се оплака, че дори тютюнопроизводителите ще си вземат помощите от държавата преди биопроизводителите.

Албена Симеонова припомни и, че съгласно държавен план за развитие на биопроизводството още през 2013 година то е трябвало да бъде 8%, а е било под 2%. Сега е над 5,5%, уточни тя. И подчерта, че заради промяна по агроекологичните мерки (бел. ред. - мярка 11 „Биологично земеделие“ по ПРСР) куп хора са получили средства за биопроизводство, но не е ясно колко от тези проекти изпълняват условията за минимум пет години биопроизводство.

Бившият председател на „Биопродукти“ Милен Стоянов пък се оплака, че още в началото на годината е излязла заповед от земеделското министерство, с която се забранява поемането на нови ангажименти по мярка 11. Единствено освободени от прием на нови дейности останаха следните направления - „Традиционни практики за сезонна паша“ и „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство“. Личната оценка на биопроизводителите е, че от тази заповед ще пострадат най-много хората, които се занимават с биоживотновъдство.

Беше представен и друг проблем – нови условия по Наредба 2 за изискванията за производство, транспорт и преработка на сурово мляко. От нас искат да вземаме сами пробите, а не това да правят мандрите, както досега. Ние не сме сертифицирани за такава дейност, казаха биопроизводителите.

Стоянов каза и, че преди изборите биопроизводителите са пратили писмо за проблемите си на седем партии и коалиции - БСП, ГЕРБ, „Да, България“, ДПС, „Обединени патриоти“, Реформаторски блок и Нова република. От нито една партия не получихме отговор, твърди той. Стоянов се възмути и от информацията за излишъка от 1,6 млрд. лева, които оставя служебният кабинет. Това не е излишък, това са неплатени пари на такива като нас, категоричен беше той. Заключението – парите ги няма, субсидиите са заложени пред кредиторите.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички