Нова агенция ще заверява евросубсидиите за фермери


Нова агенция ще заверява евросубсидиите за фермери
Снимка: БГНЕС

3445

Към Министерство на земеделието и храните ще бъде създадена нова агенция, която ще заверява евросубсидиите за фермери. Това става ясно от проект на постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане.

Новото звено ще се нарича изпълнителна агенция "Сертификационен одит" на средствата от европейските земеделски фондове и в него ще работят 22 чиновници. Според еврорегламентите сертифициращият орган, който одитира разплатените европейски средства за земеделие, може да е публичен или частен, определен от държавата членка. Когато е частен изборът се прави чрез публична тръжна процедура.

Досега Министерството на земеделието избираше одитор чрез търгове по Закона за обществените поръчки. Търговете обаче често се съпровождаха от скандали и обжалване в съда, което пък създаваше опасност от загуба на европейски пари. Това е и причината за новия орган. 

Според мотивите забавянето на проверките в бъдеще може да бъде избегнато, ако публичен орган прави сертификационен одит. Сертифициращият орган представя становище за годишния финансов отчет на разплащателната агенция. Това е задължително условие на Европейската комисия за ползване на евросубсидиите.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички