От 2017 г. земеделците няма да плащат за противоградни ракети, обеща Танева


От 2017 г. земеделците няма да плащат за противоградни ракети, обеща Танева
Снимка: БГНЕС

2512

Работи се по модела, който лансирахме и от следващата година земеделските производители няма да заплащат за закупуването на противоградни ракети. Това заяви пред журналисти след откриването на изложението БАТА АГРО 2016 Есен в Стара Загора министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

"В момента се подготвят процедурите и стартират по отношение на създаването на модела за работа. На земеделските стопани сме казали, че когато ние създадем това предприятие за противоградни ракети, тъй като за него трябва и изграждане на нови ракетни площадки, и изграждане на системата за управление на самолетите за тази защита, тогава ще бъде дължима и таксата, която сме презентирали. Благодарни сме, че получихме подкрепа и съгласие на бранша за този модел”, обясни Танева пред "Фокус". Тя се надява, че до 2018 г. предприятието може да бъде изградено.

Пожари

"Нямат право да получават субсидии лица или земеделски стопани, които са причинили пожар, примерно за изчистване на определено пасище. Средно годишно имаме между 10 и 15 такива случаи", заяви още Танева.

Според статистиката между 3% и 4 % от възникналите пожари в земеделски площи са умишлени и за тях се водят досъдебни производства. „Всички останали пожари, въз основа на които тази година се унищожиха 25 000 декара горски територии, са причинени неумишлено в резултат на това, че не се спазват елементарни норми. Когато си на полето при жега 40 градуса, не е нормално в пожъната нива да вариш буркани патладжан", коментира Танева и даде за пример това, че един от пожарите е възникнал поради варене на консерви.

"Ще се наложи залесяване веднага на около 2500 декара”, допълни земеделският министър, като уточни, че там пожарите са върхови и няма шанс да се възобновят естествено.

Земеделска техника

Всяка година продажбите на нова техника нарастват с до 8%, което, по думите на Танева, е показател за създаване на модерно земеделие в страната.

„Очакваме благодарение и на новия прием по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанствата" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., през тази година продажбите на нова техника да продължат да нарастват" допълни министърът. Тя припомни, че при втория прием на проекти по подмярка 4.1 се очаква получателите на субсидии да бъдат с 36% повече от при първия.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички