Откриха първо огнище на нодуларен дерматит в Кърджалийско


Откриха първо огнище на нодуларен дерматит в Кърджалийско
Снимка:

4847

Регистрирано е първо огнище на болестта заразен нодуларен дерматит в област Кърджали, 13 са заразените животни. Това каза д-р Георги Грозев, директор на Областна дирекция по безопасност на храните–Кърджали, пред "Фокус".

По думите му огнището е регистрирано в село Каялоба, община Кирково, област Кърджали. Той уточни, че днес сутринта е извършено хуманно умъртвяване на животните и те са загробени. „В момента няма друго животно с такива симптоми“, каза той.

„Факт е, че това е първото огнище в област Кърджали. 13 животни са заразени в частен животновъдски обект“, подчерта ветеринарният лекар и обясни, че преди 2 дни стопаните на животните са забелязали първоначални симптоми на болестта и веднага са се обадили на ветеринарни лекари, които са взели кръвни проби, доказали наличие на болестта.

По думите му в момента се извършва ваксинация на животните в 30 км зона на населеното място. Д-р Грозев каза, че предстои също така и ваксинация на животните в цялата област Кърджали. „Ваксина има раздадена е на частните ветеринарни клиники и практикуващи лекари. Те ваксинират към момента“, допълни още директорът на областната дирекция на БАБХ-Кърджали.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички