Пари за тютюнопроизводство ще има и догодина, но секторът се свива все повече


Пари за тютюнопроизводство ще има и догодина, но секторът се свива все повече
Снимка: БГНЕС

2860

Финансирането за сектор „Тютюн“ ще бъде осигурено и за следващата година. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева на откриването на 35-ия Конгрес на Европейската организация УНИТАБ, обединяваща земеделските стопани в сектор „Тютюн“.

„За България сектор „Тютюн“ е изключително важен и болезнен. Както тази година, бюджетът беше възможен и получихте финансова подкрепа. На прага сме на новата бюджетна година и финансирането за сектора и следващата година ще бъде осигурено“, заяви Танева.

По думите й българският сектор има все още да извърви пътя на колегите си от другите европейски страни по отношение на организираността, отстояването на своите интереси и сдружението.

„Секторът винаги е бил част от външнотърговското ни салдо. Той е единственият, за който има закон. Много голяма част от това как изглежда законодателството ни се придоби от 2007 г., когато България стана член на ЕС. България днес изпълнява в много голяма степен взети решения за сектора, които са извън периода ни в ЕС.“, обясни от своя страна Георги Ралчев от Министерството на земеделието и храните.

„Искаме да направим така, че секторът да формира дохода на тютюнопроизводителя по начина, по който той да е доволен и да се гордее от дейността си. Имаше дефицит по отношение на това какъв ресурс ангажираме за наблюдението на този сектор. Даваме си ясната оценка, че трябва да знаем повече за този сектор“, заяви експертът.

Той уточни, че за първи път е бил въведен регистър за производителите на тютюн. „Регистрират се личните данни и точно площите. Знаем лицата, които произвеждат този тип суровина. Назначени са 27 комисии по тютюна към областните специализирани администрации към МЗХ. За първи път бяха разписани текстове по отношение на представителните организации, които се формират на браншовия принцип“, каза още Георги Ралчев.

Негативна тенеденция в бранша обаче открои Цветан Филев от Националата асоциация на тютюнопроизводителите. „През 2015 година в България са се произвели 23 623 тона тютюн. Много от тютюнопроизводителите не декларират реалните площи, на които отглеждат тютюн. Насадили сме около 16-17 000 хектара. Тенденцията с намаляваща функция е през 2016 г. Разсадени са над 10 000 хектара с тютюн. Намалява броят на тютюнопроизводителите. През 2016 г. с тютюнопроизводство са се занимавали малко над 17 000 производители“, обясни Филев. По думите му общо три са основните сортове.

„Гръбнакът на българския тютюнопроизводител е отглеждането на ориенталски тютюн. Малко над 12 000 тона тютюн са били отгледани за 2015 г., в Гърция 22 000, в Македония – 25 000, а в Турция – 60 000 тона“, каза още Филев.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички