Павлова: Развитието на ВиК отрасъла зависи от изясняването на две ключови теми


Павлова: Развитието на ВиК отрасъла зависи от изясняването на две ключови теми
Снимка: БГНЕС

2280

Две са ключовите теми, касаещи отрасъл ВиК, по които трябва да бъде достигната договореност на национално ниво, за да може страната ни да получи финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ през програмния период 2014-2020 г. Необходимо е да се изясни кой ще бъде бенефициент по програмата – дали общините или ВиК операторите, както и да се защити пред Европейската комисия нуждата от безусловно необходими за страната ни проекти. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на първото заседание на Съвета за координация на реформата в отрасъл ВиК.

"Ако следваме логиката на програмата, такава, каквато е в момента, първите инвестиции по Оперативна програма „Околна среда“ в страната ще могат да бъдат реализирани след изготвянето на регионалните прединвестиционни проекти в края на 2017 г.", каза министърът. "Затова ще отстояваме позицията си да имаме шанса да реализираме тези безусловно необходими проекти. Имаме списък с необходими инвестиции, но някои от тях не са с добра проектна готовност или са преоразмерени. Необходимо е тези проекти да бъдат приоритизирани," допълни тя. Това означава, че те ще бъдат прегледани от ВиК операторите, някои могат да претърпят частични промени, но като цялостен подход бихме искали те да бъдат реализирани в периода 2016-2017 г., т.е. докато тече подготовката на регионалните прединвестиционни проекти. Темата е повдигната пред Европейската Комисия и въпреки някои принципни различия в подхода, тече диалог, каза още Павлова.

Това беше причината за създаването на Съвета за координация на реформата в отрасъл ВиК. Той ще оказва съдействие в процеса на провеждането на реформата в отрасъла, посочи регионалният министър.

Като ключови области за изпълнение на реформата във ВиК, за по-бързото изпълнение на които Съветът ще трябва да помогне, Павлова определи влизането в сила на договорите, които ще се сключват между асоциациите по ВиК и операторите, опубличаването на активите, реформирането на регулатора, изготвянето на регионални прединвестиционни планове, финансовият инженеринг в сектора и окрупняването на операторите.

За тази цел консултативното звено ще координира действията на ангажираните в процеса министерства и на всички заинтересовани страни за осъществяване на Плана за действие според Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България до 2023 г. Съветът ще координира също и мерките при приоритизиране и планиране на средствата за ВиК инфраструктура, които страната ни ще получи от фондовете на Европейския съюз в периода 2014-2020 г.

Председател на експертното звено е заместник регионалният министър Николай Нанков. В състава му се включват ресорни заместник-министри, изпълнителни директори, директори, председатели и други експерти от министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на финансите, на земеделието и храните и на труда и социалната политика, както и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Фонд „ФЛАГ“, Държавен фонд „Земеделие“, Националното сдружение на общините в Република Българи, Българска асоциация по водите, Съюз на ВиК операторите и синдикалните организации в страната. Съветът ще инициира и създаването на тематични работни групи по определени теми, по които ще се канят и външни експерти и други заинтересовани страни.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички