Пчеларите протестираха с искане за увеличение на субсидията


Пчеларите протестираха с искане за увеличение на субсидията
Снимка: БГНЕС

1842

С настояване за увеличаване на субсидията на кошер и забрана за пръскане през деня, както и криминализиране на кражбата на кошери българските пчелари от цялата страна се събраха на протест пред Министерството на земеделието и храните, предаде БГНЕС.

Производителите на мед поискаха от МЗХ увеличаване на субсидията на кошер от 3 на 40 лв. Според председателя на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов това е необходимо защото, ако един пчелар желае да получи субсидия, най-напред трябва да се регистрира като земеделски производител, след това да плати осигуровки в размер на 800 лв. годишно, за да получи субсидия от близо 300 лв. Това е една от причините над половината от производителите на мед да бъдат в сивия сектор.

Огромен проблем към момента е измирането на пчелите. Затова пчеларите искат забрана за пръскането с препарати на селскостопанските култури през деня. Запитан дали това няма да доведе до противоречие със земеделските производители, Куменов отговори, че трябва да бъде намерен компромисен вариант по този въпрос, защото пчелите опрашват другите култури и затова дори пчеларите да получават субсидия.

Производителите на мед поискаха още криминализиране на кражбата на кошери. Според тях това се е случвало до този момент на всеки втори стопанин. В същото време няма нито един разкрит случай и няма присъди. Един кошер струва приблизително около 200 лв. и ако един пенсионер остане без 10-те си кошера той на практика няма пари, за да си купи нови.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички