Почти 60% от тютюнопроизводителите са се оттеглили от бранша


Почти 60% от тютюнопроизводителите са се оттеглили от бранша
Снимка: Pixabay

2549

Между 50 и 60 на сто от тютюнопроизводителите в България са се отказали от производството на тютюн, а броят на регистрираните в Министерство на земеделието (МЗ) производители не отговаря на реалните цифри. Тютюнопроизводството скоро ще остане в миналото. Това заяви Асен Кючюков, лидер на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България, в ефира на БНР.

Прогнозата се потвърждава и от факта, че тази година се наложи двукратно удължаване на срока за регистрация на тютюнопроизводителите с обработваемите от тях площи и сключени договори за произведения тютюн. По данни на МЗ има 6 хиляди регистрирани производители, а това е едва една осма част, обясни Кючуков. По думите му хората губят интерес и мотивация да развиват тази дейност у нас поради трудности с договорите за изкупуване и ниските изкупни цени на продукцията.

Договорът между тютюнопроизводителя и търговеца на пазара за съжаление e хвърчащ лист без юридическа стойност и ще продължи да бъде така, допълни още Асен Кючуков и обясни, че производителите сключват по 4-5 договора за един и същи масив, един и същи парцел и едно и също количество ориенталски тютюн, като това се прави само за да бъде защитен производителят откъм изкупна цена.

„Коректност ще има, когато стигнем цени между 8 и 10 лв. на килограм. Разликата в цената със съседна Гърция е 100% отгоре. Родопите се обезлюдиха. Ако идете в селата, където се е отглеждал тютюн, ще видите, че няма млади, няма и възрастни хора. Отидоха в съседна Гърция. Работят за гърци, които отново произвеждат тютюн“, добави експертът.

Данните сочат, че през изминалата година са произведени 16-17 хил. тона ориенталски тютюни, а тази година да добивът няма да бъде повече от 6.5 тона. Кючюков изрази опасения, че са възможни протести на тютюнопроизводителите и прогнозира, че ако въобще има някакви протести, то те ще бъдат за изкупените, но неизплатени количества за миналата година.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички