Предложение - поне 50% от стоките в супермаркетите да са български


Предложение - поне 50% от стоките в супермаркетите да са български
Снимка: Getty Images/Guliver

3857

Представителите на търговските вериги сами проявиха инициатива да влязат в контакт с Министерство на земеделието и да постигнем доброволни споразумения за определен процент на български стоки, които задължително трябва да има в търговските вериги. Засега говорим над 50%, ние искаме и повече. Надяваме се над половината стоки да са български. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров в Хаскова в сряда.

Заместник-министърът участва на кръгла маса по проблемите на селскостопанския бранш преди официалното откриване на изложение на 34 производители и преработватели от Хасковска област в рамките на инициативата "Подкрепяме българското" на министерството.

По думите на Димитров делът на българските стоки в потреблението с всяка изминала година се повишава.

„В сферата на животновъдството имаше много трудности тази година. Едва сега прохождаме във връщане на стария ритъм на изкупуване на млякото. Сега още цените не са се качили, но има проблясък за търсене на суровина. За наша радост това не е само в България, а в цяла Европа, което означава, че впоследствие цените и на млечните продукти биха могли да се качат”, обясни зам.-министърът, цитиран от "Фокус".

„В момента има чисто нов Закон за храните и за хранителната верига. Те формират нови пазарни отношения, при които българският производител може да се участва сигурен в собствената си страна. Появиха се вече статии от страна на журналисти от по-северните части на Европа, които упрекват България, Унгария, Румъния, че ние се опитваме с определени действия да създадем определен пазарен дял за българските стоки”, посочи той.

Според него става въпрос за традиционни стоки за българския вкус и потребител стоки, при които няма как да не се защити пазарния ни дял. „Според вас нормално ли е да допуснем на българския пазар да идва кисело мляко от Дания? Да ме извинят присъстващите, но това е перверзия. Има си пазарни ниши, които са традиционни за България, които по никакъв начин няма да позволим да бъдат заети от някой друг, а не от българския производител”, подчерта Димитров.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички