Производители на зеленчуци: Притискат ни да продаваме на най-ниската цена


Производители на зеленчуци: Притискат ни да продаваме на най-ниската цена
Снимка: Getty Images / Guliver

5339

Производителите в България са притискани да продават на най-ниската цена. Браншовете на зеленчукопроизводителите и на овощарите са поставени на колене. Контролните органи трябва да си влязат в ролята. Това каза Огнян Златев от Асоциацията на производителите на оранжерийни продукти

Имам чувството, че някой иска да ни ликвидира, за да може да влиза отвън стока, допълни той пред bTV.

Проблемът при производителите е, че в България сектор „Плодове и зеленчуци” е много ниско субсидиран. При нас субсидиите от себестойността са 3%, докато при другите колеги стигат до 30%, допълни Слави Трифонов от Съюза на градинарите.

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стокови борси и тържищата, отрече производителите да са притискани: „Няма притискане, това е пазар, който има нормални конкурентни взаимодействия, не може да се говори за притискане”.

Според Иванов не може да се говори за ниски изкупни цени:

„Много е важно нашият производител как предлага и какво продава, каква търговска практика приема. Ние имаме един проблем в България, че работим разпокъсано и сме дребни, и трябва да се сдружаваме. Нашите производители трябва да проумеят, че трябва да се сдружат и да излизат заедно на пазара, съвместно да търсят по-добрата търговска практика”.

Причините за високите цени на доматите на пазара не са в производителя. От него доматът и краставицата излизат на минимални цени, заяви Огнян Златев.

„Краставицата в момента от рампата на производителя излиза на 1,20 лв. – 1,30 лв. – на пазара е 3,00 лв. – 3,10 лв. Колко пъти е завишението и защо се допуска това завишение, при положение, че ние не можем да продължим да работим тъй като себестойността на краставицата или на домата е такава, че не можем повече да слизаме надолу, на пазара има двойно и тройно по-високи цени”.

Поскъпването от производителя до пазара не е на ниво производител, смята също Слави Трифонов. Според него най-рязък е скокът между цената на едро и на дребно.

Според Владимир Иванов е несериозно да се говори за десет пъти поскъпване на стоката от производителя до пазара.

„Последните 6 години от 2012 година до сега, вариацията по това време на цената, защото доматът е силно сезонна стока, е между 2,00 лв. и 2,19 лв., като е стигал стойност през 2014 година - 2,45 лв.

Аналогично е положението и за миналата година през същия период, но като сезонно колебание е едно и също. Тези 10% са зависи за кое качество. Десет пъти означава бомбастични сезонни колебания, които не сме наблюдавали на пазара. Пазарът е доста балансиран, доста спокоен, друг е въпросът каква е структурата на стоката – колко е българската, колко е вносната”.

На пазара вече има български домат, който е с много добро качество, но за съжаление цената му е доста висока и затова се налага по-широко потребление на вносната стока от Турция и Гърция, каза Нина Михайлова, експерт от Българска агенция по храните съобщи.

Какво да гледаме, когато избираме един домат?

„Това, че доматът е мек, не означава, че е некачествен. Това е сортово разнообразие на домата. Важното е да бъде чист, да не бъде повреден, да има подходящия аромат за домата. Много е важно месестата част на домата да бъде сочна, да няма вдървесяване около плодната дръжка, да няма наранявания, да няма следи от болести и неприятели, които влошават вкусовите качества на доматите, обясни експертът.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички