Производството на тютюн в Кърджалийско се е свило близо 100 пъти


Производството на тютюн в Кърджалийско се е свило близо 100 пъти
Снимка: БГНЕС

2800

Близо 100 пъти е спадът в производството на тютюн в района на Кърджали. Това става ясно от данните на Областната дирекция по земеделие на база брой регистрирани стопани.

Желание да отглеждат тютюн през това лято досега са заявили малко над 200 души. Срокът за регистрация изтече на 31 май, но беше удължен с още един месец, предаде БНР.

Само допреди десет години над 20 000 стопани са произвеждали ориенталски тютюн. Регионът беше известен с най-голямото си количество добита продукция. Сега от тези хиляди хора са останали по регистър едва 254-ма в цялата област Кърджали. Според директора на Областната дирекция по земеделие Йорданка Гочева това не е реалният брой на тютюнопроизводителите.

"Има още хора, които не са се явили. Апелирам това да се случи, защото е важно всички заети в бранша да разберат, че подавайки вярната и точна информация навреме, ще могат да разчитат също така на навременни действия от страна на държавата за подпомагане на този сектор със средства от националния бюджет", заяви Гочева.

Основната причина за липсата на желаещи да отглеждат тютюн са ниските изкупни цени. Килограм от миналогодишната реколта се продаваше средно между 5 и 6 лева, докато в съседна Гърция цените бяха два пъти по-високи.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички