Прокуратурата проверява заповедите на екоминистерството за "Комплекс Калиакра"


Прокуратурата проверява заповедите на екоминистерството за "Комплекс Калиакра"
Снимка: iStock/Guliver

3328

Върховна административна прокуратура (ВАП) проверява заповедите на МОСВ относно защитена зона “Комплекс Калиакра“, съобщиха от пресцентъра на институцията.

ВАП образува преписка по публикации в медиите и предприе проверка за законност във връзка с издаване на заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Със заповедта е въведена и забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етеричномаслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури на територията на защитена зона „Комплекс Калиакра“ до обявяването ѝ за защитена зона, но за не повече от 2 години.

При първоначалното проучване е установено, че защитената зона с код BG000057 е включена в списъка на проекто-защитените зони с Решение на Министерски съвет.

От ВАП е изпратено разпореждане до министъра на околната среда и водите за представяне на копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона „Комплекс Калиакра“ в т. ч. и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона.

Предстои вземане на решение относно предприемане на мерки от компетентността на ВАП, след проучване на съответните данни.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви по повод възникналото напрежение за защитена зона „Комплекс Калиакра“, че "ако дадем тон за единност и за няколко стъпки за решаване на проблема мисля, че ще успеем да намерим работещ механизъм. Той анонсира, че ще проведе срещите утре от 11 ч. в МС. „Ще ги разделим в Министерски съвет на две зали, но в крайна сметка всички сме българи и всички имаме желание да решим този проблем. Така че, колкото и да не ни е приятно на един или на друг в края на краищата е хубаво да седнем и да решим заедно въпроса. Ако трябва ще ги разделяме, ще ги събираме, но трябва да излезем с решение, което да удовлетворява и данъкоплатците, които ще плащат, и Брюксел“, каза Борисов по повод позицията на протестиращите, че не искат да седнат на една маса със създателите на Натура 2000.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички