Протестиращите тютюнджии ще се срещнат с властта, но остават в стачна готовност


Протестиращите тютюнджии ще се срещнат с властта, но остават в стачна готовност
Снимка: БГНЕС

3013

Две бали тютюн изгориха протестиращите срещу политиката на Министерството на земеделието и държавата в сектора тютюнопроизводителите на протеста днес край гр. Гоце Делчев.

Протестът ни даде резултат, във вторник ни викат на среща в министерството, но стачната готовност остава, каза в края на импровизирания митинг организаторът Иван Сабахлъков.

Протестът край с. Господинци бе е един от многото, които се организират днес в страната. Протестиращите бяха 30-на, толкова и полицаи, но макар и малоброен, държавата ги чу.

Край с. Господинци, на 10 км. от Гоце Делчев протестираха за това, че Консултативния съвет към Министерството на земеделието не уважи решение на българския съд. Сдружението „Басма” на Иван Сабахлъков заведе дело, с което поиска държавата да им осигури референтни пари за тютюна. На заседанието на 28 февруари, МЗ отказало да изпълни решението на петчленен състав на ВАС, така тютюнопроизводителите остават в неведение дали тези референции ще им бъдат изплатени. Днешните протести са насочени и срещу неправилното разпределение на субсидиите, както и искането държавата да не абдикира от сектора, предаде БГНЕС.

„Предадох 2 тона и килограм тютюн, взех 1600 лв., а друг - предал точно 2 тона ще вземе 2550 лв., разликата идва от това, че цените за произведена продукция до 2 т. е 2.55 лв/кг, а над два тона-1.65 лв.", оплака се Росен Гагаров от Господинци.

„Протестираме срещу беззаконието което продължава в държавата вече 27 години, в ръцете си държа решение на ВАС от 2014 г., което отменя заповед на министъра, но вече 3 години това решение не се спазва. Става дума за 200-300 милиона лв., раздадени хей-така, по политически усмотрения”, така Сабъхлъков обясни пред БГНЕС повода за днешния протест.

След като взе микрофона, той припомни хронологията на протестите на тютюнопроизводителите. „Преди 15 г. бях тук като обикновен земеделец, днес-през 2017 г. българското село вече е ликвидирано, работим вече по чужбина. Пушекът, който вдига горящия тютюн е на мъката и болката, преориентирахме се-емигрирахме, бягаме от собствената си държава. ”, Политиците успяха, разединиха ни, вижте колко сме тук днес, от нашата държава по-разрушена няма”, каза Сабахлъков. Според него грешката ни в търпимостта, в робското чувство, което ни е налегнало.

„Малкото, които сме тук не сме от робите, ако сме единни няма да търпим вече четири години една фирма да се подиграва с труда ни. Политическите интереси са над закона. В други държави това нямаше да стане, вижте Гърция, Румъния, в тази държава всички ние сме едни „Пурковци, по полето останаха само призраци”, допълни Иван Сабахлъков. Той каза, че ще сезира Европейската комисия за отказа на министерството да спази решението на съда.

„Да си изградим държава, в която можем да живеем, лесно е да пресечем гръцката граница, 4 километра са, и да работим там. Разединението е проблемът на тази държава, най-лесно е да умреш, най-трудно е да живееш и да се бориш”, припомни той.

„Не знам къде е мъжът ми, къде са децата ми, да си разменим местата с политиците, да ходят те нощем да берат тютюн за 20 евро в Гърция, та да видят как е, а ние да седнем на местата им”, каза Фикрие от с. Рибново.

„Заминах в чужбина през 2000-та година, върнах се през 2006 с надеждата, че като влезем в ЕС ще се оправим. Но си останах само с надеждите, аз съм се родил на нивата, сигурно и там съм заченат, съжалявам, че се върнах. Ограбиха ни, пладнешкият грабеж бе извършен през 2009 г., внесоха тютюн от Иран. Съжалявам, че съм българин”, каза Фикрет от с. Абланица.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички