Реколтата от царевица ще е 2,5 пъти по-малка


Реколтата от царевица ще е 2,5 пъти по-малка
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3932

Тази година реколтата от царевица ще е около 2,5 пъти по-малка от обичайното. Това каза Ангел Вукодинов, председател на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), пред "Фокус". 

Той все пак отбеляза, че жътвата все още не е стартирала масово и е рано да се правят отчети. "На места колегите жънат 200-300 килограма, при положение, че се е жънело по 500-800 кг. Това е далеч от необходимото, за да се покрие дори минимална част от разходите. За съжаление, поливните съоръжения в България са разрушени и малко площи останаха да се поливат”, обясни Вукодинов.

По думите му при царевицата нещата ще бъдат по-зле, отколкото при слънчогледа, при който реколтата е доста шарена и който едва ли ще донесе на земеделците очакваните приходи. 

"Върху царевицата няма начин да не се отразят климатичните промени, защото заради сухото време тази, която не се полива, ще остане по-дребна и с недостатъчно добри качества, особено за някои специфични потребители, където се отделя по-сериозно внимание на качеството й", каза още Вукодинов. 

Според него по-слабата реколта ще наруши експортните ни възможности и ще намали приходите за държавата и отделните земеделци. 

„За нашите земи това ще е поредната култура, от която няма да бъдем задоволени от произведеното реколта по цена. При пшеницата, макар и с добро качество, цената е исторически ниска в последните 15-20 години. При слънчогледа цената е относително нормална, макар и малко по-ниска от миналата година”, коментира Вукодинов и обобщи, че като цяло не отчитат една добра стопанска година.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички