Реколтата от слънчоглед е застрашена заради сушата


Реколтата от слънчоглед е застрашена заради сушата
Снимка: Getty Images

3642

Слънчогледът гине заради продължаващата суша това лято, алармират притеснени зърнопроизводители. Най-засегнатите райони са в областите Хасково, Пловдив и Пазарджик. Сериозни щети има и в Бургаско.

Стопани от община Шабла казват, че и при тях засушаването е много сериозно и очакват ниски добиви. Заради горещините през последните 3 седмици посевите с маслодайната култура са преминали преждевременно във фаза узрялост, което ще доведе до стартиране на жътвата още в средата на август, пише в. "Земя".

Очаква се добивите в засегнатите от сушата масиви да са между 140 и 180 кг от дка при 200-300 кг от дка при нормални условия, съобщи зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. По думите му по-слабата реколта няма да доведе до поскъпване на олиото. Цената на слънчогледа от реколта 2015 ще се определя главно от предлаганите количества и качествени показатели. Офертите на зелено стартираха на нива 600-650 лв. за тон, но очаквания за ниски добиви могат да повишат цената при сделките след жътва на нива от около 700-730 лв. за тон.

По-ниски добиви слънчоглед очакват зърнопроизводители в Южна България заради продължителното засушаване това лято. Най-засегнатите райони са в областите Хасково, Пловдив и Пазарджик. Сериозни щети има и върху големи земеделски блокове в област Бургас. Зърнопроизводители от Добруджа също изпитват сериозни проблеми. Пред fermer.bg стопани от община Шабла заявиха, че засушаването при слънчогледа е много сериозно и очакват ниски добиви.

Очаква се реколтата от слънчоглед на повечето места да бъде в порядъка от 150-180 килограма на декар.

 

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички