Сериозен спад в производството на плодове и зеленчуци у нас


Сериозен спад в производството на плодове и зеленчуци у нас
Снимка: Thinkstock

3424

Според анализа въпреки сравнително благоприятната тенденция на сектора, производството на плодове и зеленчуци бележи силен спад в последните 5-7 години. Двете направления общо формират едва около 20% от общото производство в Сектор „Селско стопанство“. Това каза Мариана Милтенова, председател на УС на Национален съюз на градинарите, пред "Фокус".

„В план, одобрен от земеделския министър Румен Порожанов, който е представен и в ЕК, има глава, която дава анализ на Сектор „Плодове и зеленчуци“. Там много точно и конкретно е записано, че има много точна и ясна тенденция на спад на производството на плодове и зеленчуци“, посочи тя.

„В началото на периода спадът е около 7%, а в края спадът е три пъти по-голям. През периода 2006 - 2010 е налице слаба тенденция на изразен спад, като обемът намалява почти 2 пъти за този период. Същата е тенденцията и за Сектор „Зеленчукопроизводство“, за 5 години делът му в общата селскостопанска продукция намалява 3 пъти“, обясни Мариана Милтенова и допълни, че причина за това е политиката.

„Става въпрос за политиката в последните 15-20 години, особено след 2007 година. Тя е абсолютно неблагоприятна за Сектор „Плодове и зеленчуци““, заяви тя.

 

 

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички