Сметната палата засече пропуски в програмата за селските райони


Сметната палата засече пропуски в програмата за селските райони
Снимка: Gettyimages

2574

Пропуски в управлението на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) засече наскоро Сметната палата. Одиторите са проверили програмирането и договарянето на помощта от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони в рамките на три години - от 2014 г. до края на 2016 г.

Анализът показал, че липсва стабилна и предсказуема среда за планиране и подготовка на качествени проекти. Причината за това била в отлагането на приема при някои от мерките през 2016 г., които се чакали от земеделците. От Сметната палата изтъкват, че мониторингът на програмата не е бил ефективен, куцала и оценката за изпълнението ѝ. Освен това не са били утвърдени конкретни правила за проследяване на програмата, за докладване и оценка за нейното изпълнение, пише в. "Сега".

Одиторите препоръчват на министъра на земеделието да намали бюрокрацията като нареди чиновниците да набавят документите, които могат, служебно, а не да разкарват бизнесмените от гише на гише. Става дума за свидетелства за съдимост, удостоверения за наличие или липса на задължения и др. документи. Препоръки има и към шефа на фонд "Земеделие" - той трябва да създаде регистър за обжалваните по административен ред заповеди за отказ от финансиране.

Към средата на миналата година договорените пари по ПРСР са били 9.3%, или над 271 млн.евро от общия ѝ бюджет от почти 3 млрд.евро. И към момента обаче земеделската програма остава "скрита" и не може да се види по коя от мерките колко пари са били спазарени или платени. Не е ясно и точно кои фирми са получили одобрение на проектите си. Причината е, че ПРСР остава извън обхвата на ИСУН - Информационната система за управление на европарите, където са включени всички останали програми.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички