Собственици на оранжерии се ядосаха на МЗХ, вдигат протести


Собственици на оранжерии се ядосаха на МЗХ, вдигат протести
Снимка: Getty Images/Guliver

1801

Собственици на оранжерии се подготвят да протестират заради неизпълнение на поети към тях ангажименти от страна на институции. Това съобщи секретарят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Георги Камбуров пред "Фокус".

Основният мотив за изразяване на недоволството в края на миналата и началото на тази година са действията на Министерството на земеделието и храните, предприети във връзка с директните плащания, обвързани с производството. Според Камбуров така както са били разписани нещата, е трябвало да бъдат получени в Европейската комисия на 1 август миналата година, а до края на годината да се нанесат и корекциите. Сега производителите от сектора Плодове и зеленчуци възразяват срещу немотивираното и несправедливо разпределение на тези около 118 милиона, 33% от тях да се насочват към Плодове и зеленчуци и 67% към Продукти от животински произход. По думите на Камбуров, намалението на субсидиите е драстично и по никакъв начин не може да се разбере защо разпределението е 30 на 70.

„Сега обаче, независимо, че тази грешка не е поправена, решават без никакъв мотив, без някаква методология, да се намалят средствата за оранжерийните зеленчуци, а да се увеличат съответно квотите на плодовете и полските зеленчуци”, каза секретарят на БАПОП.

По думите му в края на годината нещата пак се правят задкулисно. „Има и друга подробност, че когато трябваше да бъдат изпратени в ЕК към 1 август, ние се събрахме на предния ден представителите на неправителствените организации от сектора Плодове и зеленчуци, и разписахме между нас в какъв процент да бъдат разпределени тези средства, които са определени за подпомагане. В момента министерството нарушава точно това споразумение, което сме постигнали между нас”, категоричен е Камбуров.

Производителите са внесли писмо до парламентарната комисия по земеделие и храни и до министър Танева, в което заявяват, че ще изчакат до края на тази седмица, за да бъде преразгледано решението за субсидиите в сектора. „Чакаме до края на седмицата дали ще има някакъв отговор, ще има ли някакво желание за диалог с нас”, каза Камбуров. По думите му ако въпросът не бъде решен по интелигентен начин всички собственици на оранжерии са готови да изразят недоволството си.

„Когато са пред медиите се кълнат и обещават как ще бъде обърнато специално внимание на българското производство, как ще се стремим на трапезата ни да има повече български краставици и домати, а в крайна сметка се получа точно обратното”, подчерта Камбуров. Според него нещата се правят задкулисно и се разчита на това, че секторът е един от малките и няма мощта, която имат зърнопроизводителите или животновъдите.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички