Специална мярка за биопроизводство ще има в новата ПРСР


Специална мярка за биопроизводство ще има в новата ПРСР
Снимка: БГНЕС

1848

В новата Програма за развитие на селските райони ще има специална мярка за биопроизводството. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на дискусията „Да! На българското“, предаде "Фокус".

По думите на Танева през последните години интересът към биопроизводството е нараснал. Тя обясни, че всеки може да провери кои са регистрираните биопроизводители на сайта на МЗХ. Танева допълни, че в средата на миналия програмен период интересът към мярката за био земеделие, когато е стартирала, е бил голям.

„В новата ПРСР, която сме представяли многократно-завършваме я след 426 бележки по нея, в подобрената версия ще има специална мярка за биопроизводство и бюджетът й ще е над 200 млн. лв. За първи път ще има и подпомагане на биологично животновъдство. Надявам се, че ще направим така, че да улесним администрирането на кандидатстването и процедурите да бъдат по-ясни за био производителите. Всички производители, които оперират на българския пазар, независимо дали са членове на ЕС, или на други страни да спазват по ясен начин правилата, да не се укриват данъци и българският производител да е равнопоставен на всички оператори на пазара”, посочи още тя.

„За съжаление, ниските доходи и бавния трент на покачване спират на увеличеното търсене на продукти, за да бъдат равнопоставени трябва всички, които продават биопродукти от ЕС и други страни да спазват законодателството на страната”, обясни още Танева.
„Пожелавам на инициативата успех и на всички останали по отношение на проблемите на този сектор, ако има проблеми, сме отворени за предложения, които биха подобрили бизнес средата на сектора” коментира още Танева.

Министърът заяви също, че е изненадана от днешния протест на тютюнопроизводителите, тъй като министерството е имало срещи с техни представители, за да се увери в готовността за започването на изкупната кампания.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички