Странджанският манов мед е одобрен за защитено наименование


Странджанският манов мед е одобрен за защитено наименование
Снимка: Thinkstock

5612

"Кандидатурата за регистрация на Странджанския манов мед е одобрена от Европейската комисия. Това, което предстои, е есента да бъде публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз и ако няма възражения от началото на следващата година да имаме още една емблема на България — Странджански манов мед", заяви еврокомисар Мария Габриел на събитието "Световен симпозиум по мановия мед — 10 години по-късно", съпроводено от Фестивал на Странджанския манов мед.

На събитието бяха обсъдени и проблемите в бранша и ситуацията у нас. Сред основните теми се открои въпросът за високата смъртност при пчелните семейства. Сред идеите на организаторите беше да се повиши информираността на потребителите на мед. Участниците в симпозиума обмениха и обобщиха важна информация за пчеларската общност у нас и в чужбина. Друга важна тема за участниците във форума засяга един по-различен пчелен продукт — пчелният цветен прашец.

"Странджанският прашец е от най-качествения прашец в света изобщо. Тук характерното е, че пчелите го събират от диворастящи храсти, треви и дървесни видове. Липсват полено-технически култури и в прашеца се съдържа полено-памуклийка. Това е растението, което съдържа най-много полихронови съединения. Другото, което е същественото е, че веднага след като регистрираме странджанския манов мед като защитено наименование за произход, ще се опитаме да регистрираме още един продукт — странджански цветен пчелен прашец. С две защитени имена за произход ние ставаме лидери в Европа", сподели председателят на сдружение "Странджански манов мед" Манол Тодоров.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички