Танева: Обявяваме процедура за изкупуване на дребни по размер горски територии


Танева: Обявяваме процедура за изкупуване на дребни по размер горски територии
Снимка: БГНЕС

3953

От понеделник всички държавни горски предприятия в България ще обявят процедура за изкупуване на дребни по размер (до 5 хектара горски територии), които са собственост на български физически лица. Подобна процедура се извършва за пръв път у нас и се прави с цел комасиране на горските територии и тяхното охраняване. Това каза пред журналисти в Смолян министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от Фокус.

Министър Танева обясни, че този тип малките горски имоти, които са собственост на физически лица, най-често стават обект на незаконна гола сеч и се нарушават правилата за управление на горските територии. Собствениците от своя страна нямат възможността нито да охраняват тези територии, нито да ги експлоатират съгласно лесовъдските предписания.

„Това, което правим, е да увеличим държавната горска територия като комасираме териториите и охраняваме и стопанисваме така, както трябва. Бюджетът, който сме заделили общо от всички горски предприятия за тази цел, е близо 700 000 лева. Изготвили сме правила за тази процедура, които са качени на сайта на Министерството на земеделието и храните. Ще обявим тази процедура за изкупуване като всеки собственик ще може да предложи цена”, обясни Танева.

По думите ѝ ще бъде направено предварително класиране, при което с предимство ще се ползват по-малките имоти (до 2 хектара) и тези горски имоти, които са в съседство с държавна гора с цел комасация и накрая ще се взима под внимание и цената. Според интереса и финансовите резултати на предприятията до края на тази година, ще бъдат преценени обемите за този вид дейност за следващата година.

Министър Танева каза още, че вече има оперативни данни за резултатите на всички горски предприятия в системата за полугодието. Според тези данни средният показател, с който се движат предприятията на годишна база е 10% увеличение на приходите, с близо 30% увеличение на финансовия резултат, 10% по-висок резултат при залесяването. Министър Танева уточни, че в абсолютно всеки стопански показател горските предприятия в системата са с норма, с която се движат по-напред.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички