Танева очаква увеличение на зеленчукопроизводството


Танева очаква увеличение на зеленчукопроизводството
Снимка: БГНЕС

1383

Всеки пита къде е българският домат, но не и защо стигнахме до тук. Процесите, които тръгнаха след приемането ни в ЕС, доведоха до възстановяване и надминаване на ефективното зърнопроизводство, което стана конкурентно на европейските фермери. Това каза на дискусия в защита на родното производство на храни „Вкуси България“ министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде "Фокус".

„Основната подкрепа на българското земеделие след 2007 г. беше и е с европейски средства, защото възможностите на бюджета ни са ограничени“, заяви тя. По думите на министъра, в новия програмен период са защитени максимален процент обвързана подкрепа.

„Очакваме увеличаване на производствата, традиционни за България - зеленчукопроизводство и трайни насаждения“, обясни тя и добави, че това не може да стане за една година. „Нужен е предприемачески интерес, време да се види, че тази подкрепа е значителна в себестойността на дадения продукт и използване на тези ефективни стопанства и имат съответния ресурс да възстановят останалото производство“, смята Танева.

„Възстановяването на производства, които загубихме при раздържавяването не може да бъде краткотраен процес. Важното е политиките, които провеждаме да се продължат, независимо от политическата конфигурация и мандат. Без последователност в политики, които определят диверсифицирано земеделско производство, няма как да очакваме възстановяването на пазарите на крайния потребител на традиционни продукти“, каза още тя.

Танева съобщи още, че ще бъде направен нов Закон за храните. Според нея всичко трябва да е в посока на това да се гарантира хранителната сигурност и да се създадат условия на българския производител да е конкурентноспособен и да е равнопоставен на пазара с останалите.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички