Танева: Премахване на ДДС върху дарените храни ще стимулира производителите


Танева: Премахване на ДДС върху дарените храни ще стимулира производителите
Снимка: БГНЕС

2398

Освобождаването на дарени храни от ДДС е една много добра крачка към това производителите да даряват храни, когато са в срок на годност, произведени по съответната технология на нуждаещи се хора. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева на икономически форум в Ямбол днес, предаде "Фокус".

По думите ѝ ДДС затруднява потенциалните дарители.

„Надявам се, че ще се намери механизъм за премахване на данъка у нас, който разбира се, да не носи риск и за бюджета предвид възможни злоупотреби. Мисля, че това е притеснението, което съществува, когато се говори на тази тема. Министерството на земеделието и храните ще изпълни волята на водещото министерство по темата за ДДС, а именно министерство на финансите”, категорична беше Танева.

Тя каза още, че тази година не се предвижда отварянето на мярка 6.4, обикновено свързвана с къщите за гости.

„За следващата година мярката и нейните условия ще бъдат предмет на обществен дебат по отношение в какъв вид този тип инвестиция може да бъде допустима”, заяви министърът. По думите ѝ една къща за гости може да бъде допустима, когато се изгражда в район, селище, община, в които по статистиката и икономическото развитие основният поминък е алтернативният туризъм.

„Всичко останало в някои случаи компрометира тази мярка и не бихме допуснали друг такъв риск. Аз от една страна съм атакувана за къщите за гости, които в този мандата, аз го заявих и в началото, че в този вид няма да го допуснем, от друга страна - защо не сме пуснали къщите. Всеки има различен вид мнение – това е много интересна тема. Във Facebook също получавам писма, кога ще отворим къщите за гости. Мярка 6.4 е с много възможности и това не са само къщите за гости. Това са всеки тип друг бизнес – в услуги, производство, в селските райони, които не са земеделски дейности. Ние трябва да дадем възможност за създаване наистина на заетост и икономика различна от земеделската в тези селски райони с помощта на тази мярка, предвид слабости, които се допуснаха в къщите за гости”, каза още Танева.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички